A tinédzser találmánya figyelmeztetheti az embereket a halálos áramokról

szakító áramok, tengerpart

Szeretné tudni, hogy ahol úszni tervez, erős, gyors és veszélyes áramlatok vannak? Kérdezzen csak egy Clever GIRL találmányt. Ezt a nevet adta új találmányának a 18 éves Maddison King. Figyelmeztetheti az úszókat az esetleges halálos vizekre, amelyek „szakadási áramokat” tartalmaznak.

Maddison, az ausztráliai Strathfield-i Meriden School 12. osztályos tanulója szintén életmentő. Tehát tudja, milyen kockázatokat jelentenek ezek a szakadási áramlatok. Kialakulnak, miután egy hullám megszakad a parton, és a tengerbe visszazúduló víz egy nagyon keskeny mederbe összpontosul. Ez a csatorna lehet egy rés a sziklákban, közvetlenül a part mentén. Vagy átmeneti rés lehet a homoktömegben. Bármi legyen is a forrása, ez a fókusz hagyja a vizet nagyon gyorsan átáramolni a résen – jegyzi meg Maddie.

Amikor az áramlás meghaladja a 70 centimétert másodpercenként (kb. 1,6 mérföld / óra), a legtöbb úszó nem tud visszakerülni a partra. Az úszók könnyen elszállíthatók így akár 200 méterre a parttól. Ez hosszú út, különösen egy pánikbeteg vagy tapasztalatlan úszó számára. Lehetséges, hogy elkerülheti a szakító áramlatokat, ha úszik a parton, nem pedig közvetlenül a tengerpart felé, jegyzi meg. De ezt nem mindenki tudja.

Maddie ezért úgy döntött, hogy kifejleszt egy figyelmeztető szondát, amely figyelmezteti az úszókat, ha szakadási áramok vannak jelen. A Clever GIRL sok ember életének megmentésében segíthet. Hazájában például a tengerparti vízbe fulladások 90 százaléka mögött szakadási áramok állnak. Ez segíthet a mentőknek is: az általuk végzett mentések mintegy 80 százaléka olyan úszókkal történik, akiket szakítóáramok fogtak el.

Maddie négy különböző prototípust fejlesztett ki bójái közül. Az első nem működött jól. A következő három számos fejlesztést tartalmazott a teljesítmény növelése érdekében. A jelenlegi modell műanyag, habbal töltött és kicsit nagyobb, mint egy kosárlabda. Rögzíthető az óceán fenekére, vagy hosszú lánccal rögzíthető másokhoz (a bója mindkét oldalán található fogantyúk segítségével).

A Clever GIRL okosságai a felszín alatt vannak elrejtve. Ott a bója mellett elfolyó víz egy kis propellert hajt. Úgy néz ki, mint sok hajón. A 70 centiméter per másodpercnél gyorsabban haladó víz elég gyorsan forgatja a légcsavart ahhoz, hogy figyelmeztető lámpát kapcsoljon a bója tetején. Maddie vörösre váltotta a fényt, magyarázza, mert a fényes fehér fény villanása összetéveszthető a napfény visszaverésével.

Mivel a forgó propeller táplálja a figyelmeztető lámpát, a bójának nincs szüksége elemekre. A jelenlegi prototípus elkészítése Maddie-nak körülbelül 300 dollárjába került. De ha az eszközöket nagy számban gyártják, akkor egyenként legfeljebb 100 dollárba kerülhetnek, mondja. A jövőbeli változatok tartalmazhatnak akár egy figyelmeztető szirénát is. Ez még jobb riasztást biztosítana a veszélyes szakadási áramokra.

Mivel a figyelmeztető lámpák és a szirénák könnyen érthetők, még a helyi nyelvet nem beszélő turisták is felismerik, ha veszélyben vannak – mondja Maddie. Sőt, megjegyzi, ha az életmentőknek nem kellene ennyi időt fordítaniuk a szakadó áramlatokba került emberek megmentésére, akkor nagyobb figyelmet fordíthatnak más úszókra.

Related Post