A villanymotor csodája

villanymotor

Sokak számára rejt titkokat a villanymotor műszaki működése, a hajtóereje. Mégis, az ipar egyik csodájának nevezik a szakértők. Mitől olyan csodálatos a villanymotor?

Felhasználását tekintve igen sokszínű eszközről beszélhetünk, ugyanis mind ipari, mind pedig háztartási területen is hasznosnak bizonyul. Történelmét tekintve Jedlik Ányos nevéhez köthető a találmány, első példányát 1825-ben készítette el. Azóta is kiemelkedő a villanymotor népszerűsége, különösen a járműiparban.

Nagyon sok előnye van a villanymotornak az iparban, több területen is jóé használható ez a technológia. Megkülönböztetünk egyfázisú és háromfázisú villanymotorokat is, ezeket más-és más területen lehet alkalmazni. Az egyfázisúakat nemcsak a háztartások alkalmazzák előszeretettel, hanem a cégek is. Felhasználásukat tekintve akár betonkeverőhöz, fűrészgéphez, vagy más alkalmazásokhoz is bevetik. Szélesebb körben alkalmazzák szivattyúk, ventilátorok, fúvó ventilátorok és kompresszorok hajtására.

A háromfázisúakat pedig villanymozdonyok, villamosok, és trolibuszok motorjaiként is előszeretettel használják. Sőt, a hibrid autók belső égésű motorjai mellé is szoktak villanymotorokat szerelni. Ahol pedig az egyik leggyakoribb az előfordulási helye, az a személygépkocsik, a tehergépkocsik és az autóbuszok indítómotorja, melyet árammal hajt meg a járművek akkumulátora. Érdeklődés esetén nézzen körül a dcmotor.hu oldalán, mely hajtástechnikai termékek forgalmazásával foglalkozik.