Megjelent az IBM SPSS Statistics 22

2013. dec 01.



Az IBM SPSS Statistics csapdája:
Ha nem akarsz SPSS-ben dolgozni, érdemes SPSS-t használnod!

Az augusztusban megjelent IBM SPSS Statistics 22-es változata már letölthető az IBM SPSS honlapról. Az SPSS – Python, Java, .NET, R – integráció korszerű felhasználói felületet kínál az integrált programnyelvek számára is, ugyanakkor egységes adatkezelési hátteret biztosít.

Az előző szám módszertani cikke már taglalta az IBM SPSS Statistics 16-21 változatok jellegzetességeit, most a 22-es verzió újdonságai közül szemezgetünk.
Utalva a mottó paradoxonjára, illetve a külső programnyelvek integrációjára, örvendetes fejlemény, hogy az SPSS 22-es alapinstalláció eleve tartalmazza a Java integrációt, a Python automatikus integráció az installáció elején felkínált lehetőség. A .NET és R integráció pedig külön installációs lépésként valósítható meg. A külső programnyelvek szabályos installációi által a programnyelvek úgynevezett SPSS-esszenciái is beépülnek az SPSS-be. Ez azt jelenti, hogy nem csak lehetőség adódik a külső programnyelvek lehetőségeit programozóként kihasználni, hanem számos, ezeken a külső programnyelveken megírt statisztikai, adatkezelő vagy output formázó műveletek épülnek be a menükbe (és a szintaxba is) az SPSS kiterjesztéseként. Sőt ilyen kiterjesztéseket a felhasználó maga is létrehozhat akár saját programozás, akár az interneten talált programok alapján. Kis ízelítő az automatikusan beépülő statisztikai eljárások közül:

PLS – (partial least squares) az ordinális, kanonikus korreláció alternatívája
PSM – (propensity srore matching) kontrollminta-választás hasonló pontszámok alapján
CREATE DUMMIES – kategorikusból dichotóm változók pl. regressziós eljáráshoz
ROBUST REGR – robusztus lineáris regressziós modell
CANCORR – kanonikus korreláció
EXRASCH – Rasch modell paraméterek számítása
stb. – kb. 25 automatikusan beépülő eljárás van, de még mintegy 60 eljárást kínál az IBM SPSS a saját honlapján.

Az IBM SPSS Statistics 22 fejlesztése a programozhatóság miatt automatikusan beépülő statisztikai eljárásokon túl főleg az outputok látványosabb megjelenítésére koncentrál. Ennek érdekében az eljárásokba beépítettek egy output formázó dialógust előhívó „Style” nevű gombot. Például meg lehet határozni, hogy a szignifikáns eredményeket tartalmazó cellák jelölve legyenek, vagy a különböző nagyságrendű számokat tartalmazó cellák színesen tűnjenek fel. Természetesen ezek a műveletek működnek a szintax üzemmódban is, sőt a szintax parancsokkal utólag is formázhatók a megfelelő output részek.
Leglátványosabb és régen várt lehetőség, hogy az SPSS 22-es változatban exportálható az output akár okostelefonon is megtekinthető formába, ami az SPSS saját output navigátorában megszokott módon kezelhető, azaz például a táblázatok pivot táblaként működnek, akár Android 2.1-gyel is.
Érdemes tehát letölteni az új IBM SPSS Statistics 22-t, a fentieken túl további meglepetések várják a felhasználót, pl. a szimulációs eljárásokat is továbbfejlesztették.

Könyves Tóth Előd

Posted by NRC Marketingkutató in : Módszer, Nincs hozzászólás a(z) Megjelent az IBM SPSS Statistics 22 bejegyzéshez

Szóljon hozzá!

You must be logged in to post a comment.

Kapcsolat

NRC Kft. 1034 Budapest, Kenyeres utca 28. www.nrc.hu

piackutatas@nrc.hu
Facebook Twitter

Küldjön üzenetet nekünk!