Honti Csaba: Közelebb kerül a világ – 6 kérdés a regionális adatfelvételi lehetőségekről

2013. máj 28.Az NRC és a NetPanel márkanevek mára elválaszthatatlanná váltak, hiszen mint piackutató cég az ország legnagyobb méretű online paneljával rendelkezik. Ami azonban még inkább elősegíti az ügyfelek igényeinek teljes körű kiszolgálását, hogy nem csupán hazai, hanem nemzetközi kutatások is megvalósíthatók az NRC kelet-közép-európai régióban kiépített panelhálózatának (Online Panel Network) segítségével.

Hogy mit is jelent pontosan egy többországos adatfelvételi projekt levezetése itthonról, mik a legfontosabb tudnivalók és az esetleges nehézségek, annak járunk most utána. A kérdésekre Honti Csaba, az NRC adatfelvételi tanácsadója válaszol.

Mit kell biztosítania a megbízónak, hogy nemzetközi projektjéhez megkapja a kellő adatbázist?

A hazai adatfelvételhez hasonlóan az NRC képes teljeskörűen menedzselni a projektet. Ez azt jelenti, hogy ügyfelünknek elegendő a végleges kérdőívet átadni, melyet követően külön-külön országokra vetítve menedzseljük a fordítást, a programozást, az adatfelvételt és végül az adatbázis-átadást.

Több ország egyidejű adatfelvétele esetén felmerül a kérdés az összetettséget illetően. Vannak esetleges időközben felmerülő nehézségek, amelyek az ügyfél oldalán jelentkezhetnek?

Bár a többországos jelleg sokak számára bonyolult folyamatokat sugallhat, mégis kijelenthetjük az ellenkezőjét. A projekt folyamán a megbízónak ugyanannyi a feladata, mint egy hazai adatfelvétel esetében: az ajánlat elfogadása után megküldeni számunkra a végleges kérdőívet és várni a kész adatbázist. Természetesen, ha van rá igény, az adatfelvétel kiegészülhet elemzéssel és prezentációval is.

Meg kell felelnie az egyes országokból származó kitöltőknek valamilyen nemzetközileg elvárt sztenderdnek?

Más országokból való ügyfeleinkkel már több eredményes projekt alkalmával működtünk együtt, amely mindig kölcsönös megelégedettséggel zárult. Külföldi panelszolgáltatóinkkal való sikerünk egyik fontos záloga, hogy az online panelekkel kapcsolatos minőségbiztosítási elveink megegyeznek. Minden partnerünk rendelkezik ESOMAR tagsággal, és panelszolgáltatókként az ESOMAR panelminőség biztosítási elvei szerint helytállóak.

Mekkora minták, milyen célcsoportok érhetőek el az NRC-n keresztül?

Az NRC tagja egy egész Európára kiterjedő piackutatói hálózatnak, a ’3D Marketing’ szervezetnek, amely a független piackutató ügynökségeket és panelszolgáltatókat tömöríti. Ezen a kapcsolaton keresztül is további nemzetközi kutatási kapacitások érhetők el. Az oldalt látható térképen pedig feltüntettük az általunk rendelkezésre álló országok adatait az internetpenetrációra és panelméretre vonatkozóan.

Nemzetközi jellegéből adódóan egy ilyen projekt időigénye szükségszerűen eltér egy hazai adatfelvételétől?

Sajnos igen, az ilyen projektek mindig hosszabb ideig tartanak. Az egyes országok nyelvi különbözőségéből eredően a fordítás, programozás és kódolás munkaideje néhány nappal, akár egy héttel is meghosszabbodik, ezzel már az árajánlat bekérésekor ajánlott számolni.

Mik azok a fontos tudnivalók, melyeket regionális ajánlatkérésekkor még érdemes figyelembe venni?

Elsődlegesen az internetpenetrációt érdemes szem előtt tartani, hiszen ezek az adatok országonként eltérőek lehetnek. Természetesen ez nem veszélyezteti a nemzetközi projektek sikerét, mivel teljes népesség körében a penetráció mindenhol eléri vagy akár jóval meghaladja a minta reprezentativitásához szükséges szintet. Általában a következő ismérvek mentén tehetők reprezentatívvá a külföldi minták: nem, kor, végzettség, településtípus és régió. A további ismérvek szerinti reprezentativitás szükségessége mindenképp előzetes egyeztetést igényel.

Emellett némely cég esetében előfordulhat, hogy a nyitott kérdésekre nem vállalnak kódolást. Azonban ha mégis ilyen kérés áll fenn az ügyfél részéről, akkor természetesen mindig találunk rá megoldást. Végül, mivel az árak külföldi panelpartnereinktől érkeznek, az ajánlatadás átfutási ideje is a szokásos 1 munkanapról 2-3 munkanapra növekszik.

Posted by NRC Marketingkutató in : Internet,

Kapcsolat

NRC Kft. 1034 Budapest, Kenyeres utca 28. www.nrc.hu

piackutatas@nrc.hu
Facebook Twitter

Küldjön üzenetet nekünk!