Internetes kockázatok: a szülők nem aggódnak

2012. okt 09.Az EU Kids Online nemzetközi kutatása szerint az Európában élő, 9–16 év közötti gyermekek 14 százaléka látott már szexuális tartalmú képeket az interneten, és ötből egy gyerek találkozott már a világhálón olyan, potenciálisan veszélyes tartalmakkal, mint például az anorexiát vagy a különböző öngyilkossági módokat népszerűsítő oldalak.

Magyarországon ezek az arányok valamivel alacsonyabbak: az Ithaka adatai szerint a 11–16 évesek 5-6 százaléka látogatott már el anorexiával és drogfogyasztással, 1 százalékuk öngyilkossággal foglalkozó honlapra.

A szülőket nem is az online kockázatok aggasztják leginkább. Az internetes veszélyforrások – idegenekkel való kapcsolat, a káros tartalmakkal való találkozás – jellemzően csak a negyedik-ötödik helyen vannak a rangsorban, az iskolai teljesítmény, a balesetek, a zaklatás és a különböző bűncselekmények miatti aggodalom mögött.

Az NRC korábbi kutatásai ugyancsak azt mutatták, hogy miközben a szülők a konkrét online veszélyforrások fontosságát átérzik, általában véve az internetet nem igazán érzik veszélyes terepnek csemetéjük számára. Azzal viszont tisztában vannak, hogy egyértelműen övék az első számú felelősség – a tartalomszolgáltatók vagy például az iskola szerepe ehhez képest elhanyagolható.

Arra az Ithaka kutatása is felhívja a figyelmet, hogy az aktív, a gyermekek internethasználatára irányuló szülői figyelem minden korcsoportban csökkenti annak esélyét, hogy a gyerek online kockázatokkal és veszélyekkel találkozzon, miközben nem befolyásolja negatívan az internetes tevékenységekből származó potenciális előnyöket.

(Forrás: Ithaka, NRC)

Posted by NRC Marketingkutató in : Hírek,

Kapcsolat

NRC Kft. 1034 Budapest, Kenyeres utca 28. www.nrc.hu

piackutatas@nrc.hu
Facebook Twitter

Küldjön üzenetet nekünk!