Clementine Diplomakupa, a szabadon választott gyakorlat

2013. dec 02.Minden évben van egy jól behatárolható időszak, amikor a felsőoktatási hallgatói réteg kommunikációjában, legyen szó akár személyes találkozókról, akár a közösségi oldalakon történő interakciókról, a számoké lesz a főszerep. Ismerősök nap mint nap megosztják egymással, hogy 15, 28 vagy 52. Az elsőre titkos kódnyelvnek tűnő üzenetek valójában egyszerű, de annál elgondolkodtatóbb jelentést hordoznak: Hány oldal készült el a szakdolgozatból, és hány oldal hiányzik még a kötelező oldalszám eléréséig. Mindehhez hozzávéve a választható dolgozattémák listáját, a diplomamunka felépítésével szembeni ajánlásokat vagy az elvárt folyóirat-hivatkozások impakt faktor szerinti meghatározását, egyre jobban körvonalazódik a szakdolgozatírásnak az a vetülete, amiért a hallgatók minderre sportterminológiával élve kötelező gyakorlatként tekintenek, amit papírforma szerint kell teljesíteni. Majd következhet egy fénykép a fekete bőrkötéses könyvvel, aminek az elején aranybetűkkel csillog a szerző neve, és végül a védést követően mehet mindez jobb esetben a polcra, és nem a szekrény mélyére.
Természetesen a felsőoktatási intézmények szakdolgozatokkal kapcsolatban részletesen meghatározott követelményrendszerének létjogosultsága vitathatatlan abból a szempontból, ha a diplomamunkákat a tudományos élet termékeiként kezeljük. Ugyanakkor mindezzel egyidejűleg miért ne tekinthetnénk ezekre a tudományos munkákra hangsúlyozottabban úgy, mint az önmenedzsment eszközére, ami a hallgatók érdeklődési körének megfelelően a meglévő kompetenciáik referenciájaként szolgálhat a munka világában.

A Clementine Consulting munkatársainak e közös víziója hívta életre a Clementine Diplomakupát, amelyet a jövőben hagyományteremtő céllal szeretnénk évről évre meghirdetni. A kezdeményezésünkkel egy magas színvonalú platformot kívánunk biztosítani az akadémiai szféra és az üzleti élet között. A kihívás szervezőiként a fő feladatunk, hogy a problémaorientált gondolkodás iránt nyitott, szakdolgozatírás előtt álló fiatalok számára biztosítsuk azt a hátteret, ami lehetővé teszi, hogy diplomamunkájukban az iskolai évek során elsajátított elméleti tudás tényleges üzleti kérdések megoldásában kamatozhasson, illetve, hogy az üzleti partnereinknél folyó szakmai projektekbe való betekintéssel szélesedhessen látókörük.
Az idei tavaszi első megmérettetésre 5 egyetem 6 karáról színes és izgalmas témákkal jelentkeztek a hallgatók. A dolgozatokat az adatbányászati, adatelemzési szakma neves, sokéves üzleti és elemzési tapasztalattal rendelkező képviselői – Hans Zoltán, az AEGON Magyarország Szolgáltatás fejlesztés és Online irányítás vezetője; Kovács Gyula, az Andego Tanácsadó Kft. ügyvezetője; Fajszi Bulcsú adatbányászati szakértő; Könyves Tóth Előd, a Clementine Consulting vezető szakértője és Körmendi György, a Clementine Consulting ügyvezetője – bírálták el.

A versenyt követően Badics Milánt (Budapesti Corvinus Egyetem, közgazdasági elemző mesterszak), az Adatbányászati és ökonometriai módszerek alkalmazása egy budapesti ingatlanpiaci adatbázison című dolgozatával 1. helyezést elért hallgatóját, illetve Török Zsófiát (Eötvös Loránd Tudományegyetem, pszichológia mesterszak), Az egyéni viszonyulás megjelenése a memóriafeladatokban egészséges és agysérült személyek esetén címmel írt munkájával 2. helyezést elért hallgatóját kérdeztük a diplomamunkájukról és a Clementine Diplomakupával kapcsolatos tapasztalataikról.
Kérdésünkre, hogy miért kezdtek a szakdolgozatuk alapját képező kutatási területtel foglalkozni, a díjazottak a témájukban rejlő kihívást, illetve a kreatív problémamegoldás lehetőségét emelték ki. „Alapvetően valami olyan új területtel akartam foglalkozni a szakdolgozatírás kapcsán – mondta Török Zsófia –, amivel így lehetőségem lett mélyebben megismerkedni.” Hasonlóan Badics Milán is kiemelte témája újszerűségét, illetve rávilágított az elemzése gyakorlati hasznára is. „Egy mindennapos, mindenkit érintő problémáról van szó, hiszen évente akár százezer ingatlan is gazdát cserél. Ezek pontos árának meghatározása nemcsak a vevő, hanem az eladó érdeke is, hiszen pár százaléknyi tévedés akár több százezer forintba is kerülhet valamelyik félnek.” Munkájukat mindketten szeretnék egy szélesebb olvasói réteggel megismertetni, ezért jövőbeni célkitűzéseik között elsősorban a szakdolgozatra alapozott publikációs tervek szerepelnek.

A megmérettetésben való részvétel ösztönzőiként a díjazott hallgatók többek között annak a lehetőségnek a fontosságát hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés igyekszik minél szélesebb hallgatói réteget megszólítani. „A jelentkezésben nagyon motivált, hogy egy versenyszférában dolgozó statisztikai cég nem csak szűken véve, a megszokott tudományterületekről várt pályázatot, hanem olyan széles palettáról is, amibe a pszichológia is beletartozott. Így ez egy különleges lehetőségnek tűnt” – válaszolta kérdésünkre Török Zsófia. Emellett a motivációk között említésre került még a verseny díjazása, és ahogyan az Badics Milán válaszából is kiolvasható, a legeredményesebb hallgatóknak felajánlott projektmunkákba való bekapcsolódás lehetőség is. „Tetszett, hogy más versenyektől eltérően a díjazás során nem csak pénznyereményt lehetett elérni, hanem a versenyt meghirdető cégnél szakmai gyakorlati helyet is.”
Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy hallgatói szemmel milyennek találják a kezdeményezést a verseny indulói, és utólag milyen benyomásaik vannak a részvétellel kapcsolatban. Török Zsófia szerint a Clementine Diplomakupa „azért nagyon jó lehetőség, mert a tudományterületek közötti megmérettetésre ad lehetőséget, ami tudtommal elég ritka a tudományos berkekben. Ráadásul olyan tudás mentén hasonlítja össze az egyes kutatási területek munkáit, ami alapvetően több tudományterületnek nem az elsődleges fókusza, ám erősen építenek rá.” Hasonló pozitív véleményt fogalmazott meg a versennyel kapcsolatban Badics Milán is. „Jó lehetőségnek tartom, mivel a diákok egy színvonalas verseny keretében nemcsak összemérhetik tudásukat társaikkal, hanem a szervezők által biztosított konzultációs lehetőség segítségével a témájuk gyakorlati oldalát is jobban megismerhetik.”
„Ami a legjobban tetszett, az mindent egybevetve egyébként maga az ötlet és annak megszervezése volt, hogy egy teljesen új kezdeményezést vállalt fel a Clementine Consulting annak minden nehézségével és sikerével” – fogalmazott Török Zsófia. Míg Badics Milán a versennyel kapcsolatos gondolatai közül a következőket emelte ki: „Tetszett, hogy személyes konzultációra is adódott lehetőség akár több alkalommal is, illetve hogy más versenyektől eltérőn az értékelés során tényleg a szakmában dolgozó szakemberek bírálták el a dolgozatokat.”

A verseny folyamán igyekeztünk többféle szakmai támogatást is nyújtani az indulóknak, úgymint a munkatársainkkal való személyes konzultációs lehetőséget, szoftveres támogatást, módszertani gyakorlati tréninget, amelyeket a díjazottak is hasznosnak találtak. „A szóbeli konzultációs lehetőséget jó ötletnek tartottam, ezért részt is vettem rajta. Elég sok jó ötletet kaptam, (…) hasznos volt egy külső személlyel is konzultálni a felmerült módszertani kérdésekről” – mondta Török Zsófia. Hasonlóan vélekedik Badics Milán is: „Részt vettem a Beveztő Modeler tanfolyamon, és a személyes konzultációkon is több alkalommal. A tanfolyam nagyon nagy segítség volt, mert akkor találkoztam először a Modelerrel, a személyes konzultációk során pedig hasznos tanácsokat kaptam a témámmal kapcsolatban.”
Végezetül a kezdeményezésünk pozitív hallgatói és szakmai fogadtatása bennünket is arra ösztönöz, hogy az első megmérettetés tapasztalataira, illetve az indulóktól kapott visszajelzésekre építve a jövőben arra törekedjünk, hogy még több felsőoktatási hallgatót bevonva egy még színvonalasabb szakmai versenyt bonyolíthassunk le.

Kovács-Ördög Zita

Posted by NRC Marketingkutató in : Egyéb, Nincs hozzászólás a(z) Clementine Diplomakupa, a szabadon választott gyakorlat bejegyzéshez

Szóljon hozzá!

You must be logged in to post a comment.

Kapcsolat

NRC Kft. 1034 Budapest, Kenyeres utca 28. www.nrc.hu

piackutatas@nrc.hu
Facebook Twitter

Küldjön üzenetet nekünk!